Apartamente pentru vanzare si inchiriere in blocuri noi din Constanta si Mamaia. Materiale de constructii. Proiecte de constructii civile.

Vânzări apartamente | Vânzări garsoniere | Vânzări apartamente 2 camere | Vânzări apartamente 3 camere Vânzări terenuri,case | Materiale construcţii | Construcţii civile

Marco Chim

Vedere panoramica a Constanţei

Marco Chim

Interior penthouse

Marco Chim

Bloc

Marco Chim

Bloc locuit

Despre obligațiile constructorului

Prin constructor, înțelegem persoana sau firma autorizată și avizată să construiască. În același timp, firma de construcții are obligația de a angaja numai personal calificat în executarea lucrărilor din construcții, cum ar fi: cofrare, armare, suduri, betonare, hidroizolații, finisaje, instalații sanitare și electrice, etc. Este necesar ca personalul să fie autorizat tocmai pentru a putea supraveghea executarea lucrărilor, acestea fiind mai departe verificate prin controale, de către instituțiile abilitate.

Vă putem oferi două exemple: responsabil tehnic cu execuția (se prescurteaza RTE), autorizat de Ministerul Lucrărilor Publice și controlor de calitate, autorizat de același minister.

Recomandat mai este ca firma de construcții să aibă un laborator autorizat pentru încercarea materialelor de construcții folosite sau, în lipsa acestuia, să aibă un contract de colaborare cu un laborator specializat.

Constructorul are obligații față de clienți, aceștia din urmă fiind protejați de Legea nr. 10/1995, privind calitatea în construcții. În cazul eventualelor nereguli găsite de proprietari, premergătoare finalizării construcției, precum: instalații care nu funcționează corespunzător, ziduri crăpate, responsabilitatea este strict a constructorului.

În baza legii amintite mai sus, în articolul 5 găsim: „Pentru obtinerea unor constructii de calitate corespunzatoare sunt obligatorii realizarea
si mentinerea, pe întreaga durată de existență a construcțiilor, a următoarelor cerințe: a) rezistență și stabilitate; b) siguranță în exploatare; c) siguranță la foc;
d) igiena, sănătatea oamenilor, refacerea și protecția mediului; e) izolatie termică, hidrofugă și economie de energie; f) protecție împotriva zgomotului”.

În continuare, următorul articol, 6, prevede clar cui i se aplică respectivele obligatii, inclusiv proprietarului (calitatea clădirii depinde și de întreținerea ei în timp), dar și „investitorilor, proiectanților, verificatorilor de proiecte, fabricanților și furnizorilor de produse pentru construcții, executanților etc.”

Aceeași lege mai acordă o obligativitate pentru constructori, favorabilă proprietarilor. Ne referim la următorul articol, nr.7: „În contractele care se încheie ori, după caz, în dispozițiile sau în autorizațiile ce se emit, factorii prevăzuți la articolul precedent sunt obligați să înscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al construcțiilor, corespunzătoare cerințelor, precum și garanțiile materiale și alte prevederi, care să conducă la realizarea acestor clauze. În contracte nu se pot înscrie niveluri și cerințe referitoare la calitate, inferioare reglementărilor în vigoare, cu privire la cerințele prevăzute la art. 5.”

Prin încheierea unui contract de execuție între constructor și beneficiar, cel dintâi va fi determinat să-și respecte obligațiile.

În baza acestui contract, în caz de nerespectarea calității lucrării, sau a termenului de execuție, se pot cere despăgubiri constructorului contractat.

Este important ca în contract să fie menționate valoarea lucrărilor de construcții și instalații, pentru a putea cuantifica valoarea pagubelor, durata execuției lucrărilor și modul de decontare a lucrărilor. Este recomandată și includerea valorii garanției de bună execuție, garanție care, conform prevederilor legale, „se constituie de către contractant în scopul asigurării beneficiarului de îndeplinirea cantitativă, calitativă a contractului și în perioada convenită”.